Op de schildersezel rechts op de foto zien we het schilderij 'De Hindelooper schildersjongen', collectie Fries Museum in Leeuwarden. Bron afbeelding: website Dianne Hamer

Christoffel Bisschop

Christoffel Bisschop                    
1828-1904

'De ledige wieg'
gouache en aquarel op papier
61 x 47 cm
gesigneerd rechtsonder
€ 6.200,00

(*) Het werk bevindt zich in de originele lijst; deze is recentelijk gerestaureerd. 

Deze voorstelling maakt deel uit van de tentoonstelling 'Christoffel en Kate Bisschop: verlangen naar vroeger' in het Fries Museum; 17 juni 2023 tot en met 7 januari 2024 in het Fries Museum in Leeuwarden.

"Een jonge vrouw rouwt om de dood van haar pasgeboren kind en een oudere vrouw brengt woorden van troost... " Mede als gevolg van een gebrek aan hygiëne en medische verzorging stierven in het begin van de 19e eeuw jonge kinderen veel vaker dan tegenwoordig.

Links staat op een verhoging een fraai versierde wieg in Hindelooper stijl. Bisschop maakte al op jonge leeftijd kennis met deze vorm van volksschilderkunst en plaatste dikwijls objecten - in deze trant beschilderd - op zijn schilderijen. 

De ouders van Christoffel Bisschop waren 'deftige burgers' en kregen acht kinderen waarvan de kunstenaar het vierde kind was. Bijna alle kinderen stierven een vroegtijdige dood... Dit verklaart waarschijnlijk de bijzondere betekenis van het onderwerp voor Bisschop en ook waarom hij het diverse keren als thema voor zijn werk heeft gebruikt. 

Ter illustratie van dit verhaal treft u hieronder een afbeelding van het schilderij 'De Heer heeft gegeven, de heer heeft genomen'. De doopsgezinde en maatschappelijk geëngageerde kunstenaar verkocht dit werk aan Christiaan Pieter van Eeghen (1816-1889) wiens erven het schonken aan de voorloper van het huidige Amsterdam Museum, inv. nr. SA 129.

Musea: o.a. Stedelijk Museum in Amsterdam, Rijksmuseum in Amsterdam, Groninger Museum, Fries Museum in Leeuwarden, Dordrechts Museum, Gemeentemuseum Den Haag, Museum Mesdag in Den Haag, Zuiderzeemuseum in Enkhuizen en Teylers Museum in Haarlem.

Op internet vonden wij een tweetal video's waarin het werk van Christoffel Bisschop wordt getoond: video 1 | video 2

Personen en portretten

Klik hier om terug te gaan naar het overzicht van Christoffel Bisschop