Galerie Nieuw Schoten brengt Christoffel Bisschop naar Leeuwarden en Italië! 

De tentoonstelling Christoffel & Kate Bisschop: Verlangen naar vroeger, die door bezoekers met maar liefst een 9 wordt beoordeeld, is langer te zien. Het Fries Museum in Leeuwarden verlengt de publieksfavoriet tot en met 7 juli 2024. Niet eerder werd een tentoonstelling van het museum zó hoog beoordeeld. In de tentoonstelling maak je kennis met de Friese kunstenaar Christoffel Bisschop – in zijn eigen tijd vergeleken met meesters als Vermeer en Rembrandt – en zijn Engelse echtgenote Kate. Samen vormden zij hét powerkoppel van de 19de eeuw.


Het Fries Museum haalt het ooit zo beroemde echtpaar Bisschop terug uit de vergetelheid met een grote tentoonstelling, die laat zien hoe het verlangen naar vroeger het leven en werk van de kunstenaars bepaalde.


De voorstelling 'De ledige wieg' linksboven toont een relevant thema uit de 19e eeuw; "Een jonge vrouw rouwt om de dood van haar pasgeboren kind en een oudere vrouw brengt woorden van troost... " Mede als gevolg van een gebrek aan hygiëne en medische verzorging stierven in het begin van de 19e eeuw jonge kinderen veel vaker dan tegenwoordig.


Links staat op een verhoging een fraai versierde wieg in Hindelooper stijl. Bisschop maakte al op jonge leeftijd kennis met deze vorm van volksschilder-kunst en plaatste dikwijls objecten - in deze trant beschilderd - op zijn schilderijen.


De ouders van Christoffel Bisschop waren 'deftige burgers' en kregen acht kinderen waarvan de kunstenaar het vierde kind was. Bijna alle kinderen stierven een vroegtijdige dood... Dit verklaart waarschijnlijk de bijzondere betekenis van het onderwerp voor Bisschop en ook waarom hij het diverse keren als thema heeft gebruikt.


Ter illustratie van dit verhaal ziet u rechtsboven een afbeelding van het schilderij 'De Heer heeft gegeven, de heer heeft genomen'. De doopsgezinde en maatschappelijk geëngageerde kunstenaar verkocht dit werk aan Christiaan Pieter van Eeghen (1816-1889) wiens erven het schonken aan de voorloper van het huidige Amsterdam Museum, inv. nr. SA 129.


Musea: o.a.Stedelijk Museum in Amsterdam, Rijksmuseum in Amsterdam, Groninger Museum, Fries Museum in Leeuwarden, Dordrechts Museum, Gemeentemuseum Den Haag, Museum Mesdag in Den Haag, Zuiderzeemuseum in Enkhuizen en Teylers Museum in Haarlem.


Op internet vonden wij een tweetal video's waarin het werk van Christoffel Bisschop wordt getoond: video 1 | video 2.


Over een onverwachte reis van Christoffel Bisschop in mei 2024 naar Italië...  Wat valt er te vertellen over de relatie tussen Vincent van Gogh en Christoffel Bisschop? U leest het binnenkort in ons blog!