Herman Bieling

Herman Bieling
1887-1964

'Airport Idlewild New York'
gemengde techniek op papier
57 x 93 cm
gesigneerd en voorzien van titel rechtsonder
€ 1.500,00

Met deze tekening van Herman Bieling (1887-1964) duiken we meteen in de geschiedenis van misschien wel de meeste bekende luchthaven ter wereld.

In 1942 werd gestart met de aanleg van de luchthaven op het terrein van de Idlewild golfbaan in Jamaica in het stadsdeel Queens op het eiland Long Island. Om die reden heette het vliegveld aanvankelijk 'Idlewild Airport'. De eerste naamswijziging vond plaats in 1948, de luchthaven kreeg toen de officiële naam van 'New York International Airport, Anderson Field' en werd daarmee vernoemd naar generaal-majoor Anderson Field, een veteraan uit de Eerste Wereldoorlog. Opvallend is dat de luchthaven 'in de volksmond' altijd met haar eerdere naam behield. Zelfs de IATA code bleef IDL!

Nadat op 22 november 1963 John F. Kennedy werd doodgeschoten was 'nation wide' de roep om de overleden president te herdenken enorm groot. Het gemeentebestuur van New York had onder leiding van de toenmalige burgemeester Robert Wagner minder dan één maand nodig om de officiële naam van het vliegveld te wijzigen in John F. Kennedy International Airport. Daarmee werd ook gelijk de IATA code veranderd in JFK.

Herman Bieling verbleef in 1960 op Long Island (NY). Vanuit daar ging op hij stap om te werken; zo is er een schilderij van hem bekend waarop het Belmont State Park staat afgebeeld.

Bieling heeft de voorstelling rechtsonder voorzien van de titel 'Airport Idlewild New York'.

Bron: AirportHistory.org