Jan Müller

Jan Müller (Duitsland - Amerika)
1922-1958

'Bloemstilleven'
pastelkrijt op schilderskarton
26 x 12,7 cm
in verso gesigneerd door de partner van de kunstenaar, Dody Müller.
€ 5.500,00

Herkomst:
Collectie Robert Kulicke (1924-2007, USA). Klik hier voor de necrologie over Robert Kulicke uit The New York Times d.d. 15 december 2007.

(*) De voorstelling is voorzien van de originele lijst welke is gerestaureerd. 

Omdat de vader van Jan Müller (Hamburg 1922-1958 Provincetown) politiek actief was vluchtte het volledige gezin Müller in 1933 voor de nazi's naar Praag (Tsjechië) en Bes-les-Bains (Zwitserland). Via Parijs en een verblijf in een interneringskamp in de buurt van Lyon lukte het Müller om vanuit Portugal met een boot naar New York te reizen. In deze stad studeerde hij aan Hans Hofmann School of Fine Arts (1945-1950).

De kunstenaar had een zwakke gezondheid (een zeldzame multi-systeemziekte) en onderging in 1954 een zware hartoperatie. Die combinatie van beiden deed hem telkens herinneren aan de relativiteit van het bestaan en was wellicht mede verantwoordelijk voor zijn frequente woedeaanvallen. Het zal ongetwijfeld van invloed zijn geweest op de urgentie die Müller ervaarde om te experimenteren met diverse stijlen, want van uit een (expressionistische) abstractie ontwikkelde zijn werk zich in de richting van het figuratieve expressionisme. Dit 'Bloemstilleven' kan dan ook gezien worden als een schakel - uit die periode - tussen deze twee stijlen!

In 1962 organiseerde het Salomon R. Guggenheim Museum in New York een postume expositie met het werk van de kunstenaar.

Musea: o.a. Whitney Museum of American Art in New York, het Museum of Modern Art in New York, het Salomon R. Guggenheim Museum in New York, het Jewish Museum in New York, het Mint Museum of Art in North Carolina, het Newark Museum in New Jersey en het Chrysler Museum of Art in Virginia.

Bloemen en planten