"Bij het eerste en laatste hanengekraai op zondagmorgen gaan we op oorlogspad om tegen...." (tekst volgt) 

Leo Gestel

Leo Gestel
1881-1941

'Karikaturen'
gemengde techniek (op briefkaart)
links 15 x 10 cm | rechts 9 x 14 cm
gesigneerd 
links gedateerd poststempel | rechts gedateerd 18 september 1932
verkocht

Herkomst:
Ex. collectie Verelzen
Particuliere collectie

Leo Gestel had er plezier in om op de voorzijde van postkaarten een vlotte schets te tekenen die hij dan stuurde naar vrienden. Soms als dank voor een diner, dan weer als een vakantiegroet of vanwege een logeerpartij. Meestal refereerde de schets aan een eerder gesprek of een gebeurtenis en een enkele keer was het een illustratie van wat later zou blijken een historische gebeurtenis, zoals de aankomst van de Duitse keizer in 1920 in Huis Doorn.

Leo Gestel wordt gerekend tot de belangrijkste Nederlandse modernisten. Zijn oeuvre toont invloeden van het impressionisme, luminisme, fauvisme en kubisme. Zijn talent waarborgt echter een geheel eigen, Nederlandse versie van deze internationale stromingen.

Musea: o.a. Stedelijk Museum in Alkmaar, Rijksmuseum in Amsterdam, Stedelijk Museum in Amsterdam, Museum van Bommel van Dam in Venlo, Drents Museum Assen, Museum de Fundatie in Zwolle, Frans Halsmuseum in Haarlem, Joods Historisch Museum in Amsterdam, Kröller-Müller Museum in Otterlo, Singer Museum in Laren, Rijksmuseum Twenthe in Enschede en het Stadsmuseum in Woerden

Klik hier om terug te gaan naar het overzicht van Leo Gestel

Ook op achterkant van deze briefkaart heeft Gestel een dankwoord geschreven. De betreffende tekst volgt.