Leo Gestel

Leo Gestel
1881-1941

'Landschap Canne'
pasteltekening
27,5 x 38,5 cm
gesigneerd linksboven
te dateren 1938
verkocht

Voorzien van annotatie in verso 'Canne Landschap, 1938' en diverse inventarisnummers.

Herkomst:
Particuliere collectie

Leo Gestel wordt gerekend tot de belangrijkste Nederlandse modernisten. Zijn oeuvre toont invloeden van het impressionisme, luminisme, fauvisme en kubisme. Zijn talent waarborgt echter een geheel eigen, Nederlandse versie van deze internationale stromingen.

Uit kunsthistorisch onderzoek blijkt dat de kunstenaar in 1938 een fietstocht door Zuid-Limburg en België maakte en dat hij tijdens deze reis o.a. de plaatsen Maastricht, Canne, Hasselt en Roermond bezocht. De kunstenaar, die in 1921 naar Bergen (NH) verhuisde was een verwoed reiziger en bezocht diverse landen in Europa waaronder: België, Frankrijk, Spanje, Italië en Duitsland. Ook binnen de landsgrenzen ging hij graag en veelvuldig op pad. Zo reisde Gestel herhaaldelijk af naar Zuid Limburg. In de zomer van 1938, drie jaar voor zijn dood bezocht hij de meest zuidelijke provincie voor het laatst en maakte hij een fietstocht van Maastricht via Canne naar Hasselt, een reis die eindigde in Roermond.

Het werk uit de laatste levensjaren van Gestel bestaat voornamelijk uit zwart-wit tekeningen. Landschappen in kleur vormen dan ook een zeldzaamheid. Dat de kunstenaar - die gekweld werd door ernstige maagklachten - de laatste jaren van zijn leven grotendeels aan huis gekluisterd was berust op een foutieve veronderstelling. Sotheby's Amsterdam veilde in 1999 een schetsboek (kavelnummer 143) van Gestel met daarin een aantal reisschetsen. Enkele daarvan waren gedateerd '1938' en voorzien van de annotatie 'deels v. fietstocht Maastricht-canne-Hasselt-Roemon'.

We weten niet welke aanleiding er voor Gestel bestond om deze voorstelling uit te werken. Wel is duidelijk dat hij in deze pastel teruggrijpt op een eerdere periode uit zijn oeuvre. De zon in dit landschap roept associaties op met een vroeger werk, 'Landschap Nijmegen' uit 1909.

Gestel weet door middel van een lage horizon hier de weidsheid van het landschap te accentueren. Op de voorgrond is in het dal de Sint-Hubertuskerk nog duidelijk herkenbaar, hetzelfde geldt voor de hoge bomen rechts. Omdat Canne zich ten zuidwesten van Maastricht bevindt weten we dat Gestel dit Belgisch Limburgse dorp hier onder een late middagzon heeft afgebeeld.

We mogen concluderen dat we hier te maken hebben met één van de laatste Landschappen in kleur en gemaakt enkele jaren voor zijn dood in 1941.

Musea: o.a. Stedelijk Museum in Alkmaar, Rijksmuseum in Amsterdam, Stedelijk Museum in Amsterdam, Museum van Bommel van Dam in Venlo, Drents Museum Assen, Museum de Fundatie in Zwolle, Frans Halsmuseum in Haarlem, Joods Historisch Museum in Amsterdam, Kröller-Müller Museum in Otterlo, Singer Museum in Laren, Rijksmuseum Twenthe in Enschede en het Stadsmuseum in Woerden.

Klik hier om terug te gaan naar het overzicht van Leo Gestel