Arie Zwart

Arie Zwart
1903-1981

'Boerderij bij de Nieuwkoopse plassen''
olieverf op doek
00 x 00 cm
gesigneerd rechtsonder
verkocht

Arie Zwart volgde zijn opleiding aan de Haagse Academie voor Beeldende Kunst. Op zijn dertigste besloot hij met zijn gezin in een woonwagen door Nederland te trekken. Niet lang daarna kocht hij een woonboot - 'De Trekschuit' - en voer hij door Nederland met Voorburg en later Woerden als thuishaven. Begin jaren '50 maakt hij ook lange(re) reizen naar o.a. Frankrijk, Spanje (het vissersdorp Peñiscola en het eiland Ibiza), Portugal en Tunesië. Pas in 1974 verkocht hij de woonboot en verhuisd het echtpaar naar het Rosa Spierhuis in Laren waar hij in 1981 komt te overlijden.

Het vroege werk van Zwart is overwegend geschilderd in de traditie van de Haagse School maar zijn latere werk uit de jaren '30 en '40 is losser en lichter. Hij schildert dan veel plasgezichten en polderlandschappen die gretig aftrek vinden; Zwart is in die periode een kunstenaar die veel voor de handel schildert.

Tijdens zijn naar de landen rondom de Middellandse Zee wordt de schilder geraakt door het Zuidelijk licht. Die indrukken uit die periode zijn duidelijk terug te vinden in het werk wat hij dan maakt.

Klik hier om terug te gaan naar het overzicht van Arie Zwart