Blog


Sommige verhalen, belevenissen zijn te leuk om niet te delen. Maar ook nieuwsfeiten kunnen heel interessant zijn. Dat en nog veel meer kunt u binnenkort op deze pagina verwachten. 

Met enige regelmaat zal ik op deze pagina bijzondere belevenissen beschrijven. Het zijn voorvallen, soms grappig, soms met een knipoog of een traan, maar ook gebeurtenissen die van belang zijn geweest. De eerste anekdote leest u hieronder. 

'Onverwacht bezoek van Alfons Walde'

Twintig jaar terug meldde zich een mevrouw uit het zuiden van het land land met twee werken van de kunstenaar Louis Schrikkel (1905-1992) en een schilderij (zie afbeelding) waarvan zij de maker niets wist. Ze vertelde dat er door een plaatselijke opkoper wel € 500,00 was geboden. Nu was de waarde van Louis Schrikkel haar wel min of meer wel bekend, maar wat te denken van 'die rare figuren op dat andere schilderij'.                 "Ach, misschien was die € 500,00 wel te veel?", zo dacht mevrouw. Of ik haar kon helpen.

Het onverwacht bezoek van Alfons Walde (Oberndorf 1891-1958 Kitzbühel) beloofde een feest! Het zou - wanneer origineel en in goede staat - een behoorlijk bedrag waard zijn. Nu was ik als galeriehouder destijds net gestart en wist ik nog niet wat ik nu weet. Mevrouw stelde voor om mij een maand lang in de gelegenheid te stellen de Schrikkel's te verkopen. Ik zou in de tussentijd ook op zoek gaan naar informatie over het derde werk. Over Alfons Walde kon ik haar snel informeren. Ik herinner mij nog dat ze wat lauw reageerde toen ik haar enthousiast belde en vertelde om over mijn bevindingen.

Sommige collegae die het schilderij in de galerie zagen staan boden direct forse bedragen. Zo herinner ik mij een collega die - nadat hij overdag het schilderij had gezien - nog dezelfde avond langskwam met een enveloppe met € 50.000,00. En wel met het voorstel om het bedrag te delen, € 25.000,00 voor mijn klant en € 25.000,00 voor mij. Op geen van alle voorstellen ben ik ingegaan. Mij was immers niet gevraagd het werk te verkopen, ik moest een (verkoop)advies uitbrengen.

Alfons Walde (1891-1958) | 'Innsbruck'
Alfons Walde (1891-1958) | 'Innsbruck'

De Schrikkel's wist ik niet binnen de gestelde termijn te verkopen, Walde kon ik daarentegen voor haar in Oostenrijk laten veilen. Mevrouw was teleurgesteld want een verkoop van de Schrikkel's had haar wél in de gelegenheid gesteld om het schilderij fatsoenlijk te laten lijsten en dáárdoor zou de opbrengst (mogelijk) hoger zou zijn. De eerste twee schilderijen gingen weer retour en Walde vertrok naar Oostenrijk waar het uiteindelijk voor ruim € 100.000,00 werd verkocht. Vermoedelijk zou een andere, nieuwe lijst weinig hebben uitgemaakt. Het duurde niet lang totdat ik hoorde dat de voorstelling inmiddels opnieuw was verhandeld; de volgende koper betaalde meer dan € 220.000,00.

Toen ik mevrouw weken erna sprak zei ze "Toch jammer dat het u niet is gelukt met die Schrikkel's. Dat zij als gevolg van mijn informatie en advies een ton op haar rekening wist te ontvangen leek ze te zijn vergeten.

Omdat de Schrikkel's helaas binnen het gestelde termijn onverkocht waren gebleven en ik had toegezegd - conform afsprak - kosteloos advies over het andere schilderij te geven had ik niets verdiend. Wel - en uiteindelijk veel belangrijker - kon ik mezelf nog steeds recht in de spiegel aankijken... 

Een goed advies kan dus veel waard zijn... Maar ook voor een handelaar geldt dat eventuele toezeggingen - die je soms én passant kunt doen - duidelijk op papier dienen te staan. We zullen maar zeggen dat mijn 'inkomen' deze maand bestond een wijze les en 30 dagen lang visueel genot!

mei 2022


Galerie Nieuw Schoten heeft onderstaande boeken beschikbaar voor verkoop:

- Pieter Scheen, 1969, 1970; de tweedelige Rode Scheen | € 250,00. 

- Pieter Scheen, de ééndelige Blauwe Scheen | € 150,00

Jacobs, de tweedelige Groene Jacobs | 75,00

Rachid Ben Ali, uitgave Thiem Art, 96 pagina's. 2010, ISBN 9789077592076 | € 35,00

(prijzen exclusief verzendkosten)


'Kunstenaar overleeft Duitse krijgsgevangenen-kamp Laufen & Tittmoning door zijn schilderijen' 

Schrijven over het leven en werk van Josef Nassy (1904-19760 is een regelrechte uitdaging. Nassy woonde maar liefst op drie continenten en beleefde 'extreme avonturen'. Zijn uitdrukkelijke wens om als kunstschilder te leven en te werken heeft misschien wel zijn leven hebben gered.

Binnenkort meer!

Josef Nassy (1904-1976) | 'Uitzicht op het interneringskamp Laufen'
Josef Nassy (1904-1976) | 'Uitzicht op het interneringskamp Laufen'

'Herman Kruyer terug in het Stedelijk Museum, Amsterdam' 

Vrolijk nieuws dit keer met een verhaal waarin kunsthistorisch onderzoek kunst bij elkaar brengt. 

Galeriehouder Raymond Hensgens in het depot van het Stedelijk Museum Amsterdam (2012)
Galeriehouder Raymond Hensgens in het depot van het Stedelijk Museum Amsterdam (2012)

Binnenkort meer!


'Hoe een onbekend 'Zelfportret' van Henri Frèderic Boot (1877-1963) naar het museum verhuisde'

Van de nestor van de Haarlemse School bestaan maar enkele Zelfportretten. Nooit heeft Boot zichzelf fraaier afgebeeld dan op dit Zelfportret. We zien de voorovergebogen, kwetsbare en oude meester die misschien wel een inkijkje lijkt te geven in zijn ziel. Het is misschien daarom wel het meest geslaagde Zelfportret. 

Hoe dit schilderij in de galerie terecht kwam en wat er daarna allemaal gebeurde leest u in dit verhaal. 

Binnenkort meer!


'Hoe de handelt rommelt met hun archief'

Een paar jaar geleden kregen klanten van mij bezoek van een kunsthandelaar die landelijke bekendheid geniet; zogezegd 'een gerenommeerd adres'. De aanleiding voor deze visite wist het echtpaar zich niet meer te herinneren. Er ontstond een geanimeerd gesprek waarin zij veelvuldig werden gecomplimenteerd met hun fraaie collectie die het beste kon worden omschreven als een eclectisch geheel. De kunsthandelaar maakte links en rechts wat foto's. Dat was altijd handig want mocht de handelaar 'ergens tegenaan lopen' dan kon hij het echtpaar informeren. Wat hij daarmee precies bedoelde bleef vooralsnog onduidelijk. 

In het najaar van 2019 kreeg ik telefoontje met de vraag of ik werk van Isaac Israëls te koop had. Ik had mij voorgenomen om eens bij het echtpaar te informeren hoe zij stonden tegen een eventuele verkoop. In het verleden had ik weleens vaker iets voor hen verkocht. 

De middag die vooraf ging aan mijn bezoek aan mijn klanten keek ik even online naar het huidige aanbod van het werk van Israëls. In het archief van de kunsthandel - van de betreffende kunsthandelaar - zag ik een schilderij van Isaac Israëls wat ik maar al te goed kende; het was het werk dat aan de muur hangt bij het echtpaar.

Verrast door de snelle verkoop van het schilderij en met de nodige vragen ging ik die avond op pad. In de huiskamer hing tussen alle andere fraaie hing ook nu gewoon Isaac Israëls. Ik vertelde het echtpaar wat ik op internet had gezien. Toen ik hoorde dat er diverse foto's waren gemaakt vroeg ik aan mijn gastheer of hij nog wist welke schilderijen waren gefotografeerd. Hij noemde een aantal namen en op mijn telefoon checkte ik het archief van de kunsthandelaar. We telden zo'n zeven schilderijen die onterecht aan het archief waren toegevoegd. Hoe de handel rommelt met hun archief!

Mijn klant heeft zo'n vijf keer moeten bellen voordat de handelaar de schilderijen van zijn website had verwijderd. De kans dat hij nog eens wordt verwelkomd door mijn klanten is nihil. 

Kort daarop werd het ego van de handelaar niet langer nog gestut door een leugenachtig archief!        

(*) Dit verhaal is uiteraard niet representatief voor de Nederlandse kunsthandel. Het beschrijft een gebeurtenis.

april 2022


De snelste verkoop ooit!

Het beeld van Wim Jonker (1920-1993) ' Henri Boot zittend op stoel' verkocht ik binnen vijf minuten. Hoe dat zo snel lukte vertel ik u in dit verhaal.

Binnenkort meer! 


'Anton Heyboer en Josef Santen', het ontbrekende verhaal nu verteld'

Tal van publicaties zijn er verschenen over de vervalsingen van Heyboer, de zgn. 'Missing Years, 1952-1960'. Hoe zat het nu precies tussen Anton Heyboer en Josef Santen en wat was de rol van Robbert de Bakker, de weduwe en de Anton Heyboer winkel?

In het blog 'Anton Heyboer en Josef Santen, het ontbrekende verhaal nu verteld' gaan wij dieper in op de werkwijze van de vervalser. 

Binnenkort meer!