Christiaan de Moor

Christiaan de Moor
1899-1981

'Abstracte compositie'
olieverf op doek
90 x 120 cm
niet gesigneerd
verkocht

Christiaan de Moor wordt gerekend tot de Nieuwe Haagse School. Hij volgde aanvankelijk les bij de schilder August Willem van Voorden en zijn achterneef Pieter Cornelis de Moor om vervolgens te gaan studeren aan de Academie van Beeldende Kunsten en Technische Wetenschappen in Rotterdam bij de bekende kunstschilder en docent Alexander van Maasdijk.

Van Maasdijk (1856-1931) was als docent misschien wel het Rotterdamse equivalent is voor de Amsterdammer August Allebé (1838-1927).

De Moor werd in 1937 onderscheiden voor zijn bijdrage aan de Wereldtentoonstelling in Parijs met een 'erediploma' voor zijn geweven stoffen. De veelzijdige kunstenaar was als docent - tussen 1946 en 1951 - verbonden aan de Vrije Academie te Den Haag als leraar figuurtekenen.

Tot 1945 schilderde hij voornamelijk in figuratieve stijl waarna zijn werk steeds meer een abstract (expressionistische) karakter kreeg. In 1951 kwam hij in dienst bij de PTT als esthetisch adviseur en werd hij het belangrijkste gezicht achter de vormgeving van het bedrijf in de zestiger jaren.

De kunstenaar was lid van de groep Verve, de Haagse Kunstkring en Pulchri Studio in Den Haag en sloot zich later aan bij de kunstenaarsgroep Fugare (1965-1967).

Musea: o.a. Kunstmuseum Den Haag, Stedelijk Museum Amsterdam, Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam, Letterkundig Museum Den Haag, Museum voor Communicatie Den Haag en de Rijkscollectie.

Klik hier om terug te gaan naar het overzicht van Christiaan de Moor