David Schulman

David Schulman
1908-1976

'Gezicht op de kaai Grote Huidevettershoek'
olieverf op doek
45 x 70 cm
gesigneerd linksonder
verkocht

David Schulman geldt als autodidact én één van de meest begaafde schilders van de Larensche School. Hij schilderde en tekende Gooische landschappen en besneeuwde dorpsgezichten, badend in een helder oranjegouden zonlicht. Daarnaast bezocht hij regelmatig de vissersdorpjes rond de Zuiderzee om daar te schilderen en vond hij inspiratie in de levendige drukte rond de Loosdrechtse Plassen.

Het werk van Schulman werd al tijdens zijn leven zeer gewaardeerd en als gevolg hiervan ontving de kunstenaar vele prijzen. In ' Gooi was Schulman de motor achter de kunstenaarsverenigingen 'De Tien', 'Laren-Blaricum' en de 'Gooische schildersvereniging'. Op 68-jarige leeftijd werd hij voorzitter van Arti et Amicitiae in Amsterdam. 

In de tiende eeuw werd de rivier de Ketelvest gekanaliseerd (Ketelvaart) en diende het als een belangrijke verbinding - voor binnenvaartschepen op doortocht naar Gent - tussen de rivieren de Leie en de Schelde.

Het schilderij 'Gezicht op de kaai Grote Huidevettershoek' geeft een goede indruk van de historische rijkdom van de stad. Rechts op het schilderij zien we de oude brouwerij waarin tegenwoordig een restaurant is gevestigd. Toen Schulman in de jaren 30 van de vorige eeuw dit schilderij maakte, heeft hij de werkelijkheid in enige mate naar zijn hand gezet. De bomenrij die op de achtergrond wordt gesuggereerd bevond zich namelijk iets meer naar links evenals de toren van de Sint-Annakerk welke aan de horizon valt waar te nemen. Hier heeft de kunstenaar zichzelf enige artistieke vrijheid gegeven, maar de elementen waren ook te mooi om niet te worden geïntegreerd in deze voorstelling.