Jan Sierhuis

Jan Sierhuis
1928

'Pierrot'
olieverf op doek 
43,5 x 36,5 cm
gesigneerd rechtsboven
te dateren omstreek 1948-1950
verkocht

Herkomst:
Collectie Hein Otto.

Sierhuis begon zijn opleiding aan de ambachtsschool met het doel om huisschilder te worden. Hier deed hij de materiaalkennis op, die later goed van pas zou komen. In 1945 werd hij toegelaten aan de Rijksacademie in Amsterdam, waar hij de avondopleiding ging volgen. Samen met Appel, Corneille en Lucebert stond hij in het centrum van de naoorlogse ontwikkelingen in de kunst. Eind jaren '40 was Sierhuis betrokken bij De Experimentelen en CoBrA. Hij sloot zich echter niet bij hen aan.

Sierhuis begint zijn carrière met het schilderen van naturalistische landschappen. Hierna, in de jaren '50 en '60 gaat hij over op het abstracte schilderen. Hij wordt dan vooral als expressionist gezien. In zijn latere werk komt de figuratie terug en gaan de menselijke figuren overheersen, maar het blijft expressionistisch.

Volgens Sierhuis is het werk 'Pierot' ontstaan in de periode 1948-1950. Het werk geeft een Pierrot weer, een clown die als tegenspeler voor de domme clown optreedt. Hij wordt over het algemeen als een ernstig persoon gezien. Vooral de sterke emoties die met deze figuur geassocieerd worden heeft Sierhuis in zijn werk goed tot uiting weten te brengen. De figuur is met krachtige penseelstreken op expressionistische wijze weergegeven. Het kleurgebruik is overwegend rood met op de achtergrond verschillende tinten groen. Zowel de houding als de schaduwvorming in het gezicht, leggen extra nadruk op de triestheid die van de figuur uit gaat. 

Klik hier om terug te gaan naar het overzicht van Jan Sierhuis