Johan van Caspel

Johan van Caspel

1870-1928

'Portret van Frankje, 3 jaar'
olieverf op doek
117,4 x 56,5 cm
gesigneerd en gedateerd rechtsonder
verkocht

Van Caspel was een zeer veelzijdig kunstenaar, naast kunstschilder was hij grafisch ontwerper, lithograaf tekenaar, meubelontwerper en architect. In 1889 deed hij toelatingsexamen aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten in Amsterdam. Na zijn studie belandde hij op het atelier van zijn leermeester Maurits van der Valk. Na enige jaren het beroep van figuur- en portretschilder te hebben uitgeoefend kwam hij in aanraking met drukkerij Amand in Amsterdam. Voor deze firma zou hij in de komende jaren een aantal affiches maken. 

Ook was hij boekbandontwerper en verzorgde kalenders en reclamefolders. De kunstenaar werd vooral bekend om zijn affiches.

Zijn portretten - waaronder dit fraaie portret - behoren tot zijn vroege werk. Wie 'Frankje' is zijn we helaas nooit te weten gekomen, wel weten dat de kunstenaar een geliefd portretschilder was en als zodanig veel opdrachten kreeg. Zo schilderde hij in 't Gooi en Amsterdam vele notabelen waaronder de mede-oprichter van de SDAP, Henri Polak.

In 1903 vestigde van Caspel zich in Laren en diende daar een aanvraag in voor het bouwen van een door hemzelf ontworpen landhuis. Uiteindelijk resulteerde deze activiteit in het ontwerpen en laten bouwen van dertig landhuizen en villa's in Blaricum en Laren. Zijn stijl van bouwen was geïnspireerd door de bekende architect Karel de Bazel.

In 1990 organiseerde het Amsterdams Historisch Museum een expositie over het leven en werk van deze kunstenaar..

Personen en portretten