Max Nauta

Max Nauta
1896-1956

'Het weduwenhof in Elburg'
olieverf op doek
50 x 70 cm
gesigneerd, gedateerd 1941 en voorzien van titel Elburg rechtsonder
verkocht

Klik hier om terug te gaan naar het overzicht van Max Nauta

Max Nauta (1896-1957) schilderde deze voorstelling van het Weduwenhof aan de Zuiderkerkstraat 3 in Elburg in het tweede oorlogsjaar. Hij heeft het rechtsonder gesigneerd, gedateerd 1941 en voorzien van de titel 'Elburg'.

Onder het poortje staat een vrouw in klederdracht te kijken naar wat zich op straat afspeelt. Boven haar hoofd zien we het fronton; de bekroning van de ingang waarop de tekst valt te lezen 'Anno - 1650, Weduwenhof 3' De kunstenaar heeft alles behoorlijk gedetailleerd weergegeven want achter het rechter raam zien we zelfs de planten staan!

Het 'dubbeltalent' Nauta was naast kunstschilder ook glazenier. Als schilder maakte hij gedurende zijn leven vele portretten; de meest bekende hiervan zijn het Staatsieportret van Juliana Regina uit 1948 en het portret van Winston Churchill uit 1955. Daarnaast kennen we zijn stadsgezichten van Amsterdam. Als glazenier gebruikte Nauta gekleurd glas dat hij vervolgens beschilderde met als doel de nabijheid van middeleeuwse kathedralen te vinden. De kunstenaar was als glazenier succesvol en kreeg tal van opdrachten waaronder: de Grote Kerk in Den Haag, het NCRV-gebouw in Hilversum, de Nederlandse kerk in Londen en de achttien ramen van St. Andrew Roxbourne in Harrow (regio Londen).

Terug naar Elburg. Het Weduwenhof inspireerde veel kunstenaars. Zo maakte Cornelis Springer (1817-1891) op 22 juli 1863 een schets van het hofje (Collectie Rijksmuseum, Amsterdam). Springer liet het daar niet bij want deze belangrijke schilder uit de Hollandse romantiek kwam terug en maakte het schilderij 'Bij de Ravennespoort te Elburg' (Collectie Museum Elburg).

De Hanzestad is en was voor veel kunstenaars een geliefde plek om te werken want zo bezochten bij voorbeeld Floris Arntzenius (1864-1925), W.G.F. Jansen (1871-1949), Ben Viegers (1886-1947) en Jan van Vuuren (1871-1941) het pittoreske stadje.

Het werk van Max Nauta bevindt zich onder ander in de collectie van het Joods Historisch Museum, Amsterdam, het Koninklijk Huis, Paleis het Loo, Apeldoorn, de gemeente Amsterdam en het Tweede Kamergebouw in Den Haag.